Nie namawiam do zakupu świeżej ośmiornicy, bo mam wrażenie, że w Polsce byłoby to trudne. Ale często w sklepach można znaleźć puszki z kawałkami owoców morza w oleju albo podgotowane, zapakowane próżniowo kawałki ośmiornicy, kalmarów, małży i krewetek. Można z nich przygotować wiele dań, ale sałatka z owocami morza jest prosta, szybka i na pewno zaintryguje gości.

Sałatka z owocami morza: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 150 g mięsa z ośmiornicy, marynowanego w oleju
  • ogórek
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 1 szalotka
  • awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka pietruszki

Sałatka z owocami morza: przepis

Mięso ośmiornicy odcedzić z oleju, zalać łyżką soku z cytryny, odstawić.

Ogórek, awokado i pomidory pokroić w kostkę (jeśli pomidory są małe, to na pół), posiekać pietruszkę i szalotkę. Dodać resztę soku z cytryny, oliwę, sól i pieprz, dobrze wymieszać.

Odcedzić ośmiornicę z soku z cytryny (sok wylać), dodać do sałatki.

Podawać od razu lub lekko schłodzone.