Konsekwentnie myślę już o sezonie grillowym. Co prawda poranki i wieczory są nadal chłodne, ale może w słoneczne popołudnie można już będzie zjeść obiad na świeżym powietrzu? Sałatka ziemniaczana z serem feta to w zasadzie pełny posiłek, ale jeśli wolisz, możesz ją podać jako jedno z kilku dań.

Sałatka ziemniaczana z serem feta – składniki

proporcje na 4-6 porcji (jako dodatek do obiadu) lub 2-3 porcje (jako samodzielne danie)

  • 1 duży ziemniak słodki (ok. 400 g)
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 mała cebula czerwona
  • 50 g sera feta
  • garść świeżego koperku
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sałatka ziemniaczana z serem feta – przepis

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Ziemniak obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać z łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na 20 minut (albo aż kawałki będą lekko przypieczone i miękkie).

Cieciorkę odsączyć, opłukać, wrzucić do miski. Dodać pokrojoną w kostkę fetę i cebulę. Posiekać koperek, dodać do miski.

Zmieszać tahini, oliwę, wodę i sok z cytryny.

Ziemniaki dodać do miski z cieciorką i resztą składników, lekko wymieszać, polać sosem z tahini.

Sałatka ziemniaczana z serem feta – porady

Podawać od razu, ale po godzinie-dwóch będzie nawet lepsze.

Sałatka ziemniaczana z serem feta to też doskonały pomysł na danie do pracy.

Jeśli nie lubisz ostrego smaku cebuli, możesz ją sparzyć (przelać wrzątkiem) po posiekaniu, a przed dodaniem do innych składników. Możesz też cebulę pokroić w półplasterki i upiec z ziemniakami.