Na ciepło, na zimno, jak kto lubi. Schab z ziołami to prosty sposób na to, żeby darować sobie zakupy wędlin.

Schab z ziołami i musztardą – przepis

  • 1 kg schabu (bez kości)
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • tymianek
  • rozmaryn
  • 4 ząbki czosnku

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Posiekać zioła, czosnek, wymieszać z musztardą i oliwą. Mięso rozkroić wzdłuż, przykryć folią i lekko rozbić (chodzi o to, żeby potem łatwiej je było zwinąć w roladę). Stronę, na którą patrzymy, posypać z grubsza solą i pieprzem, po czym rozprowadzić miksturę, zostawiając jakiś 1 cm od jednej z krawędzi. Następnie zwinąć w rulon i związać sznurkiem. Jeśli trochę mikstury wyjdzie bokami, nie szkodzi – można nią posmarować wierzch. Dodatkowo część zewnętrzną posypać solą i pieprzem, można posmarować oliwą.

Piec około godziny.

schab z ziolami