Proste w przygotowaniu, bardzo efektowne i smaczne danie, które można podać na niedzielny, rodzinny obiad. Schabowe w ziołach są niezwykle aromatyczne – nie pomijaj sosu, bo to nadaje potrawie smaku.

Schabowe w ziołach – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 700 g schabu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki kaparów
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Mięso pokroić na kotlety i lekko rozbić. Oprószyć ziołami, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, przykryć folią alu, żeby nie wystygły.

Na patelnię wrzucić kapary, dodać sok z cytryny. Łopatką (najlepiej drewnianą) delikatnie oddzielić od patelni resztki mięsa, sos podgrzać i wymieszać. Gotować 2-3 minuty, żeby lekko zgęstniał.

Mięso podawać na ciepło, z sosem.

Przepis pochodzi z książki „Dieta South Beach. Szybkie i łatwe przepisy”.