Do sałaty, do mięsa z grilla – sos czosnkowy przyda się do wielu potraw. Ten tutaj jest o wiele delikatniejszy niż wersja z surowym czosnkiem, a przy tym mniej kaloryczny niż ten oparty o majonez.

Sos czosnkowy – składniki

  • 2 główki czosnku
  • 120 ml oliwy + łyżeczka do skropienia czosnku
  • 60 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (lub np. cukru)
  • sól
  • pieprz

Sos czosnkowy – przepis

Rozgrzać piekarnik do 200C.
Z czosnku odciąć górną część tak, żeby wszystkie ząbki były odkryte. Lekko skropić oliwą i wstawić na blasze do piekarnika na około 15-20 minut. Uwaga: czosnek ma być lekko zrumieniony, nie czarny. Jeśli twój piekarnik jest wyjątkowo skuteczny, pilnuj czosnku.
Po upieczeniu, czosnek ostudzić, a potem wrzucić do pojemnika blendera. Następnie dodać resztę składników (poza solą i pieprzem) i zmiksować na gładko. Spróbować i doprawić według potrzeb.
Przechowywany w szczelnym pojemniku, wytrzyma w lodówce kilka dni.

Przepis znalazłam w blogu Fat Girl Trapped In A Skinny Body.