Sos serowy

Sos serowy można zrobić na wiele sposobów. Sos serowy z wykorzystaniem sera pleśniowego to świetny dodatek do każdego mięsa, na przykład do pikantnych kawałków kurczaka.

Sos serowy – przepis

  • 30g sera pleśniowego błękitnego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 5 kropli sosu z ostrej papryki

Wszystkie składniki wrzucić do blendera, wymieszać razem. W lodówce wytrzyma jakieś 2-3 dni.

Podawaj do warzyw jako dip, do sałaty jako sos, do mięsa – szczególnie z grilla. Mięso musi mieć wyraźny smak, żeby sos go nie zdominował.

7 komentarzy

  1. A co to za ser pleśniowy? brie czy camembert, a może jakiś błękitny?

  2. Poprawiłam, dziękuję – chodziło mi o ser pleśniowy typu blue.

Leave a Reply