W Polsce grill = kiełbasa i karkówka. Może jeszcze boczek. Do tego musztarda, ketchup i chleb krojony. Zmieńmy to. Jest masa przepisów na dania z grilla, które warto wypróbować i wprowadzić do swojego stałego menu. Dania z grilla nie muszą być ciężkie i tłuste. Doskonałym przykładem są te szaszłyki warzywne – lekkie i bardzo smaczne.

Szaszłyki warzywne – przepis

  • 500 g pieczarek (niedużych)
  • 1 cukinia (2, jeśli sa naprawdę nieduże)
  • 2-3 papryki, w różnych kolorach
  • 1-2 czerwone cebule
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła: tymianek, majeranek, oregano
  • sól
  • pieprz

Umyj pieczarki. Cukinię pokrój w ukośne półplasterki o jednakowej grubości (do 1 cm), paprykę oczyść z ziaren i pokrój na jednolite w powierzchni kawałki – na jeden kęs. Cebulę przekrój na pół, a potem każdą połowę na 6 części.

Wszystko wrzuć do sporego pudełka.

Posiekaj czosnek, dodaj do pudełka razem z oliwą, sokiem z cytryny, świeżymi ziołami, solą i pieprzem.

Zamknij pudełko, dobrze potrząśnij, żeby wszystko się wymieszało, odstaw co najmniej na godzinę.

Po tym czasie rozgrzej grill (albo piekarnik, jeśli pogoda nie dopisuje – w piekarniku ustaw temperaturę 150C).

Nadziewaj na patyki do szaszłyków kawałki warzyw – na każdym patyku zmieści się 8-10 kawałków warzyw.

Grilluj lub piecz, obracając raz w trakcie. Na grillu lub patelni grillowej wystarczy 10 minut, w piekarniku – raczej 25-30 minut.

Podawaj na ciepło, z hummusem, sosem tzatziki albo innym ulubionym dipem.

Jeśli po przyjęciu grillowym szaszłyki warzywne zostaną, nic straconego. Zdejmij warzywa z patyków – następnego dnia możesz je podgrzać w kuchence mikrofalowej albo zrobić z nimi wrap z kawałkiem chleba pita posmarowanego hummusem.