Co na obiad? W moim domu z dużym prawdopodobieństwem pojawi się coś z kurczaka. Szaszłyki z kurczaka, czyli shish taouk, to danie kuchni bliskowschodniej. Kluczowa jest marynata – bez niej kurczak będzie suchy i bez smaku.

Szaszłyki z kurczaka – shish taouk (przepis)

proporcje na 4 porcje

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 2 papryki w różnych kolorach (może też być 1 papryka i 1 czerwona cebula)
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml oliwy
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 30 g przecieru pomidorowego (1 mała puszka)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta ziela angielskiego

Przygotuj przyprawy – kardamon da się kupić mielony, ziele angielskie trzeba utrzeć samodzielnie.

Posiekaj czosnek, dodaj przyprawy, jogurt, oliwę, sok z cytryny i przecier. Wymieszaj, żeby powstał jednorodny sos.

Kurczaka pokrój w kawałki podobnej wielkości (ok. 2 cm szerokości), zanurz w sosie. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Pokrój paprykę na kawałki podobnej wielkości, co kurczak.

Nadziewaj na patyki do szaszłyków kurczaka i paprykę. Ułóż w naczyniu do zapiekania i piecz około 20-25 minut.

Podawaj na ciepło – doskonale pasuje tutaj kuskus z warzywami, pita, hummus, sos czosnkowy.