Zielone z zielonym, czyli prawie jak zagadka z czasów dzieciństwa. Szparagi są w sezonie, kuszą z każdego straganu z warzywami, dlaczego więc nie skorzystać? W wersji, którą proponuję, szparagi z domowym majonezem z awokado to efektowna przystawka, która skusi niejednego niedowiarka.

Szparagi z domowym majonezem z awokado (Kohersen MyCook) – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 120 ml oleju z awokado
  • 1 żółtko jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

szparagi z majonezem
Wrzuć ząbek czosnku do pojemnika miksującego, ustaw timer na 5 sekund, prędkość na 9. Zdejm łopatką drobinki czosnku do środka.

Zainstaluj w mikserze Kohersen My Cook motylek, dodaj żółtko, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksuj przez 1 minutę, 40C, prędkość 4.

Ustaw timer na 3 minuty / 40C / prędkość 4 i zacznij BARDZO powoli wlewać do naczynia olej z awokado. Idealnie, jeśli spędzisz na tym pełne 3 minuty, im dłużej tym lepiej.

Spróbuj i dopraw do smaku w miarę potrzeby.

Przełóż domowy majonez z awokado do miseczki, oczyść naczynie miksujące i nalej do niego 1 litr wody.

Umocuj naczynie do parowania na mikserze.

Oczyść szparagi, usuń zdrewniałe końce, rozłóż równomiernie w naczyniu.

Ustaw timer na 15 minut, temperaturę na 120C i prędkość obrotów na 1.

Podawaj szparagi na ciepło z powstałym sosem.