Sałatka tabbouleh to arabski przepis-baza, pojawia się zawsze i wszędzie, dokąd bym nie poszła. Ja za nią przepadam, bo jest banalnie prosta w przygotowaniu i pełna zdrowych składników. Jeśli jeszcze jej nie znasz, spróbuj koniecznie!

Sałatka tabbouleh: składniki

proporcje na 4 porcje

  • 3 pęczki pietruszki
  • 3 pomidory
  • 1 szalotka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • liście z 5 łodyg mięty
  • sól
  • pieprz
  • 30 g kaszy bulgur

salatka tabbouleh

Sałatka tabbouleh: przepis

Kaszę przepłukać, upewnić się, że nie ma tam jakichś zanieczyszczeń czy kamyków, zalać wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie odcedzić i odstawić na bok.

Pietruszkę i miętę umyć, posiekać drobno.

Pomidory pokroić w drobną kostkę.

Szalotkę obrać i posiekać drobno.

Zmieszać powyższe, dodać sok z cytryny, oliwę i przyprawy do smaku.

Przepis pochodzi z książki A Taste of Arabia i jak widać, wygląda identycznie jak na zdjęciu autorki książki.

salatka tabbouleh

Sałatka tabbouleh: uwagi

Czy kasza bulgur to to samo co kuskus?

Jak się mówi poprawnie, bulgur czy burghul?

Czy można dodać sałatę?

Czy można dać więcej kaszy?

Z czym podawać tabbouleh?

salatka tabbouleh

Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.