Tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami to jedno z tych dań, bez których u mnie w domu nie ma Wigilii. Owszem, minus jest taki, że kapusta ma intensywny zapach. Ale plus jest z kolei taki, że można ją ugotować na dłuższy czas przed Wigilią (powiedzmy tydzień – półtora) i odstawić w chłodne miejsce (idealnie do piwnicy, ale chłodne pomieszczenie gospodarcze będzie OK). Wigilijna kapusta z grzybami to też doskonała baza do bigosu!

 Wigilijna kapusta z grzybami – przepis

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule
  • pół butelki wina czerwonego wytrawnego (nie musi być wielkie wino, Vespral z Lidla nada się w sam raz, a ma tę zaletę, że można go wypić z przyjemnością)
  • 20 g grzybów
  • 100 g śliwek suszonych
  • sól
  • oliwa
  • woda

Poddusić na oliwie cebulę, dodać pokrojoną z grubsza kapustę.

Grzyby namoczyć, pokroić w kawałki, śliwki pokroić w paski. Dodać do garnka, zalać winem, dodać wody tak, żeby zakryła kapustę. Palnik pod garnkiem skręcić do minimum, dusić 1 godzinę. Po tym czasie kapusta będzie już dobra, ale jeśli jest czas, można ją gotować po około 30 minut jeszcze przez kilka kolejnych dni. Będzie się tylko robić lepsza (ale też będzie jej ubywać, bo trzeba spróbować, czy już dobre).

Jeśli okaże się, że kapusta nie została zjedzona, można zmienić ją w bigos. Wystarczy przejrzeć, jakie mięso zostało – pieczony indyk? szynka? kiełbasa? Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać do kapusty i bigos (może taki trochę na skróty, ale zawsze) gotowy.