Woda Ognista, Warszawa

Lubię się uczyć nowych rzeczy – uważam, że to sprawia, że życie jest ciekawe. Dlatego zaproszenie na warsztaty z koktajli w Wodzie Ognistej było dla mnie prawdziwą gratką.

Woda Ognista to koktajl bar inspirowany połączeniem smaków Warszawy z lat 20-tych i 30-tych ze współczesnymi trendami. Miejsce stworzone jest przez kilku przyjaciół będących jednymi z najlepszych barmanów w kraju. Koktajl bar mieści się na ul. Wilczej 8 w ponad stuletniej kamienicy. W środku czeka na nas wystrój pełen drewna i cegły, który wyróżnia na tle innych lokali prawdopodobnie największa w Polsce kolekcja zabytkowych shakery i akcesoriów barmańskich. Zabytkowe shakery wyeksponowane są w specjalnych podświetlanych gablotkach. Pierwszą salę zdobią fotografie z dawnych balów, rautów i nocnego życia dawnej stolicy. Menu jest sezonowe i pełne inspiracji z życia Warszawy. Ostatnie stworzone było w formie mini słownika gwary warszawskiej, aktualne jest przewodnikiem po dzielnicach stolicy.

Podczas warsztatów, nauczyłam się przygotowywać kilka koktajli (przepisy poniżej), ale też sporo dowiedziałam się o alkoholach, o sposobach ich aromatyzowania, łączenia. Nareszcie wiem, czym różni się nalewka od infuzji (ta ostatnia powstaje w ciągu dnia-dwóch, nie ma domieszki cukru), skąd wzięła się nazwa “siwucha” (od mglistego koloru samogonu, jaki dał początek marce) i jak podawać drinki (tak, jak się chce – może być filiżanka do kawy albo kufelek).

Przywiązanie do detali jest naprawdę imponujące – stylizowane na stare syfony i dzbanki z wodą, krótka, sezonowa karta, warszawskie klasyki (flaki!). Już wiem, gdzie będę regularnie zaglądać!

KOKTAJLE

„MAZAGRAN”

40ml młodej starki (lub brandy)
10ml likier kawowy
5m syrop orszadowy
40ml kawa zbożowa (lub espresso)

Metoda: Wstrząśnij wszystkie składniki z lodem. Przecedź do małej filiżanki.
Szkło: Filiżanka lub szklanka do whisky wypełniona lodem.
Dekoracja: Ciastko korzenne lub kilka ziaren kawy.

„BALSAM GRYCZANY”

50ml Siwucha
5ml syrop z kaszy gryczanej
3 dash bitters z selera infuzowanego makiem
1 dash Chartreuse
perfumy z liści porzeczki czarnej

Metoda: Wlej wszystkie składniki do szklanicy barmańskiej. Dodaj lód i zamieszaj. Przecedź do schłodzonego kieliszka typu martini. Dodaj aromatu do koktajlu używając atomizera wypełnionego perfumami z liści porzeczki.
Szkło: Martini glass
Dekoracja: Popcorn z kaszy sorgo + mgiełka z perfum.

„ZIMOWA OCHOTA”

Nazwa i odniesienie do piwa nie jest przypadkowe. W końcu to karczmie „Ochota”, która działała od 1831 r. u zbiegu ulic Grójeckiej i Kaliskiej – współczesna dzielnica Ochota zawdzięcza swoją nazwę.

40ml irlandzkiej whiskey aromatyzowanej figą
60ml redukcji z ciemnego piwa
10ml sok z cytryny
2 dash bitters pomarańczowy
+ mgiełka z dymnej, torfowej whisky

Szkło: Mały kufelek
Metoda: Wstrząśnij wszystkie składniki z lodem. Przecedź do małego kufla wypełnionego lodem. Zaromatyzuj koktajl używając atomizera z dymną whisky.
Dekoracja: Szaliczek – przewiąż kufel wstążką przypominającą szalik.

Leave a Reply