W zasadzie, klasyczne danie. Wołowina w sosie cebulowym spodoba się zwolennikom klasyki.

Wołowina w sosie cebulowym – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 400g ligawy wołowej
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1 łyżeczka oliwy

Mieszamy w misce sos sojowy i tabasco. W to wrzucamy pokrojone na niezbyt grube plastry mięso i marynujemy godzinę.

Cebulę kroimy w półplastry. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy cebulę, podsmażamy (nie na wiór).

Dodajemy mięso razem z marynatą, dolewamy 2-3 łyżki wody. Dusimy około 10 minut.

Mięso wyjmujemy, sos z patelni wlewamy do pojemnika i miksujemy blenderem na gładką masę.

Dodajemy mięso do patelni, dusimy w sosie kolejne 15 minut.

Podajemy np. z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.