Miałam w planach całkiem inne wykorzystanie kurczaka. Ale naszło mnie na zapiekankę makaronową, kurczak więc pasował idealnie. Przejrzałam moje zapasy – wszystko było w domu, nawet domowy sos pomidorowy. Tak właśnie powstała zapiekanka makaronowa z kurczakiem, która moim zdaniem przypadnie do gustu i dużym, i małym.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem: składniki

proporcje na 6-8 porcji

  • 400 g makaronu typu rurki (ewentualnie świderki, kolanka)
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 200 g mozzarelli
  • 50 g parmezanu
  • 600 ml sosu pomidorowego
  • garść świeżej bazylii

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem: przepis

Kurczaka ugotować (powstały bulion zachować na inną okazję).

Makaron ugotować al dente.

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Kurczaka odcedzić, ostudzić, porwać na kawałki.

Makaron odcedzić, wymieszać z kurczakiem i sosem pomidorowym.

Naczynie do zapiekania lekko natłuścić.

Ułożyć w naczyniu połowę makaronu z kurczakiem i sosem, posypać połową mozzarelli.

Na tym ułożyć resztę makaronu, posypać resztą mozzarelli i parmezanem.

Zapiekać 15 minut – ja przez 10 minut podgrzewałam od spodu, a przez 5 dopiekałam od góry, ale wiele zależy od tego, jak działa Twój piekarnik. Całość ma być podgrzana, ser roztopiony i lekko zrumieniony.

Przed podaniem posypać świeżą bazylią. Podawać np. z sałatą.