Prawie każdy lubi zapiekanki. Makaron, mięso, ser – znamy ten smak. Poniżej przepis na wersję zdrowszą, mniej tłustą. Zapiekanka serowa jest pełna smaku, można ją zabrać do pracy.

Zapiekanka serowa – składniki

proporcje na 8-10 porcji
  • 200g spaghetti pełnoziarnistego
  • 500g mielonego mięsa indyczego
  • 1 duża cebula
  • 400 ml sosu pomidorowego (jeśli masz własny, to super, jeśli nie – wybierz gotowy z możliwie najmniejszą zawartością cukru)
  • 250g twarogu
  • 2 jajka
  • 70g mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • spray do smażenia
  • bazylia
  • oregano
  • 50 ml mleka
  • 3 ząbki czosnku

Zapiekanka serowa – przepis

Rozgrzać piekarnik do 200C.

 Spaghetti połamać na 3 części i ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić, odstawić.
Twaróg ugnieść, wymieszać z jajkami, bazylią, oregano, solą i pieprzem do smaku. Dodać mleko, żeby był lekko płynny.
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na patelni, dodać mięso. Smażyć aż przestanie być różowe. Dodać sos pomidorowy i dusić, aż sos zgęstnieje.
Wziąć naczynie żaroodporne o wysokich ściankach. Spryskać sprayem do smażenia dno i boki.
Nałożyć połowę makaronu, uklepać.
Na to – połowę sosu mięsnego, uklepać.
Na to połowę pasty twarogowej. Uklepać.
Powtórzyć wszystkie warstwy, ostatnią posypać serem.
Zapiekać około 30 minut.
Wyjąć, ostudzić, pokroić dopiero jak już nie jest gorące.