W zasadzie same warzywa i trochę sera. Składniki dostępne naprawdę dla każdego, przepis też prosty, chociaż wymagający odrobiny pracy i działającego timera w piekarniku. Zapiekanka z cukinią może wystąpić jako dodatek do mięsa, może też być daniem samym w sobie, jak u mnie.

Zapiekanka z cukinią: składniki

proporcje na 4 porcje

  • 3 cukinie
  • 150 g tartego parmezanu
  • 500 ml sosu pomidorowego *
  • sól
  • pieprz
  • spray do smażenia

Zapiekanka z cukinią: przepis

Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż naczynie żaroodporne albo dużą blachę papierem do pieczenia.

Cukinię pokrój w pasy wzdłuż – takie na pół cm grubości. Rozłóż część pokrojonej cukinii w naczyniu wyłożonym papierem, oprósz solą i pieprzem, piecz do mocnego zbrązowienia (ale nie upieczenia na wiór!), około 15 minut. Wyjmij, zdejm upieczone pasy, połóż następne i tak aż do końca.

* Sos pomidorowy może być gotowcem ze słoika, jest ich w sprzedaży sporo. Może masz też swój domowy? Ważne, żeby był gęsty i jednolity.

Kiedy cukinia jest już gotowa, nie wyłączaj piekarnika.

Spryskaj naczynie do zapiekania sprayem do smażenia. Ja używam jednorazowych foremek z alufolii, mniej zmywania.

Na spód naczynia wylej łyżkę sosu, rozprowadź. Rozłóż pierwszą warstwę cukinii, polej sosem, lekko posyp serem. Powtórz tyle razy, żeby zużyć sos, zostaw sobie porcję cukinii na pokrycie całości zapiekanki. Posyp całość resztą sera.

Wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj około 15 minut.

Zapiekanka z cukinią: uwagi

Zapiekanka z cukinią ma jeden mankament – ciężko ją przechowywać, bo robi się niesmaczna, gąbczasta. Najlepiej zjeść ją od razu, na ciepło.