Delikatna, bardzo zdrowa, a przy tym bardzo smaczna zapiekanka. Co ważne – bez mięsa i bez glutenu, więc przyda się osobom, które tych produktów unikają w diecie.

Zapiekanka z kaszą gryczaną

proporcje na 4-6 porcji (4 jeśli to cały posiłek, 6 jeśli jest coś jeszcze)

  • 2 cebule cukrowe
  • 3 pomidory pełnowymiarowe
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka tymianku
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 ml wody
  • sól
  • pieprz
  • ser pleśniowy (z białą pleśnią)
  • 1 łyżka oliwy

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Cebulę pokroić w półplasterki, udusić na oliwie, doprawić połową ziół. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Pokroić ser w plastry, rozłożyć na cebuli.

Pokroić duże pomidory w plastry, rozłożyć tak, żeby pokryły całą powierzchnię zapiekanki.

Rozsypać na tym kaszę, zalać wodą, doprawić solą i pieprzem (porządnie).

Pokroić małe pomidorki. Rozłożyć przecięciem do góry. Posiekać czosnek, posypać nim pomidorki, dodać resztę ziół. Piec 30 minut.

Podejrzewam, że następnym razem zrobię tę zapiekankę z serem z błękitną pleśnią, bo jest bardziej wyrazisty w smaku.

Przepis znalazłam w blogu Craving Greens – zmieniłam rodzaj kaszy.

Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/