Trochę eksperyment, ale wyszło bardzo dobrze. Dużo warzyw, trochę aromatycznego, intensywnego w smaku sera pleśniowego – danie dla całej rodziny gotowe. Zapiekanka ze szpinakiem i cukinią wystarczy na kilka obiadów – wystarczy podgrzać!

Zapiekanka ze szpinakiem i cukinią: składniki

proporcje na 6 porcji

  • 250g szpinaku
  • 200g cukinii
  • 100g sera pleśniowego blue
  • 100g ryżu brązowego
  • 350g jogurtu greckiego
  • 4 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • oregano
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Zapiekanka ze szpinakiem i cukinią: przepis

Ryż ugotować, ostudzić.

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Szpinak umyć, osuszyć, pokroić we wstążki.

Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Cukinię pokroić w półplasterki.

Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić połowę czosnku i szpinak, dusić 3-5 minut, aż do lekkiego zwiędnięcia.

W tym czasie do dużej miski wybić 4 jajka, lekko je ubić, dodać zioła i jogurt, wymieszać tak, żeby nie było grudek. Doprawić solą i pieprzem.

Szpinak przełożyć do innego naczynia, na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy, wrzucić resztę czosnku i cukinię, dusić 3-5 minut, aż zmięknie.

Ser pokroić w drobną kostkę lub pognieść widelcem (w zależności od tego, czy jest bardziej twardy, czy miękki).

Zmieszać duszone warzywa, ser, ryż i jajka z jogurtem. Przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć folią alu, piec 20 minut.

Po tym czasie odsłonić, zapiekać kolejne 5-7 minut (polecam opcję grillowania, jeśli masz ją w piekarniku).