Woda jest wyjątkowo zdrowym napojem, bo nie zawiera kalorii, a nawilża i odświeża – co przydaje się zwłaszcza w trakcie upałów. No, ale nie wszyscy lubią wodę; wielokrotnie słyszałam, że nie ma smaku (albo ma okropny smak, bo z kranu), więc lepiej napić się soku czy kompotu. A zdrowa woda smakowa? Bo niestety, ale sok czy kompot to już dodatkowe kalorie i często masa cukru. Wody smakowe, produkowane przez wiele firm, to też MEGA ściema i świństwo, które odradzam każdemu (z wyjątkiem Dziadka, ale on ma tyle lat, że może sobie pozwalać na dowolne niezdrowe nawyki). Co więc robić? Pić wodę smakową – ale własnej roboty.

Zdrowa woda smakowa: składniki

  • 2 butelki
  • cytryna
  • truskawki
  • mięta
  • szałwia
  • woda z kranu do uzupełnienia

Zdrowa woda smakowa: przepis

Do jednej z butelek wkładamy 4 półplastry umytej cytryny (półplastry dlatego, żeby dało się jej wyjąć potem) i jedną sporą gałązkę mięty. Zalewamy wodą. Woda nabierze smaku po około godzinie, można ją pić i napełniać świeżą wodą przez 24 godziny. Potem lepiej jest zawartość wymienić.

Do drugiej z butelek wkładamy 2 przekrojone na pół truskawki i 2 gałązki szałwii (która zwykle jest mniejsza od mięty, dlatego dwie). Zalewamy wodą. Przy nalewaniu trzeba uważać, żeby truskawki nie wyskakiwały do szklanek.

Zdrowa woda smakowa: uwagi

Ja piję wodę z kranu (w Warszawie!), bo jest smaczna i zdrowa. Słowo, nic mi nie jest, nie świecę w nocy ani nie piszę tego trzecią ręką. Mieszkańcy domów jednorodzinnych z własnymi ujęciami wody mogą zwrócić się do lokalnego oddziału Sanepidu z wnioskiem o przeprowadzenie badań jakości wody. Osoby, które wodę mają z wodociągów, mogą sprawdzić dane o jej jakości na stronie wodociągów (odpowiedniej dla swojego miasta).

A do czyszczenia i mycia przydadzą się też szczotka do butelek. Raz na jakiś czas można przeprać butelki w zmywarce.