Bardzo lubię zimę, ale jakoś tak wychodzi, że im większe za oknem zaspy, tym bardziej mam ochotę na zieleninę. Samą sałatą się nie nasycę, więc wprowadzam zieleninę do innych dań. Zielony kuskus z fasolą jest prosty, szybki, nie wymaga gotowania.

Zielony kuskus z fasolą: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 1 puszka białej fasoli
  • 4 łyżki kuskusu
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • garść świeżej bazylii (tyle, ile pietruszki)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 filety anchois
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Zielony kuskus z fasolą: przepis

Kuskus przygotować według opisu na opakowaniu.

Fasolę odsączyć, opłukać.

Zmiksować składniki od pietruszki do oliwy włącznie, doprawić solą i pieprzem.

Zmieszać kuskus z fasolą, dodać sos, dobrze wymieszać. Doprawić według potrzeby.

Uwagi do przepisu:

To danie dobrze smakuje i na zimno, i na ciepło. Najprościej podgrzać je w mikrofalówce.

Jeśli naprawdę nie znosisz anchois, możesz je pominąć, ale jeśli Twoja niechęć bierze się z tego, że nie masz pewności, jak to jeść, to polecam Ci mój wpis o tym, co to jest anchois.

Polecam też moje inne pomysły na dania z kuskusem:

Kuskus z warzywami

Kuskus ze szpinakiem

Kuskus z pikantnym sosem jogurtowym

Pomidorowy kuskus