Rzadko mi się zdarza być aż tak zadowoloną z efektów gotowania. Zupa-krem z pomidorów jest prosta w przygotowaniu, doskonale rozgrzewa i można ją podać na kilka sposobów.

Zupa – krem z pomidorów – przepis

proporcje na 10 porcji

  • 4 puszki pomidorów
  • 2 przeciery pomidorowe
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oregano
  • tymianek
  • bazylia
  • sos Worcestershire
  • oliwa

W dużym garnku rozgrzać oliwę i wrzucić na nią ząbek czosnku (cały). Smażyć, aż ząbek zrumieni się, po czym wyrzucić. Na oliwę wrzucić posiekane cebule i podsmażać do lekkiego zrumienienia. Wlać pomidory i przeciery, dorzucić posiekane zioła, dusić 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie spróbować i doprawić wedle potrzeb (proponuję najpierw sos Worcestershire, a potem sól i pieprz).

Dusić na małym gazie kolejne 10 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, odstawić garnek do wystudzenia, zmiksować zupę blenderem.

Podawać z domowej roboty razowymi grzankami (od Fazy 2), parmezanem, świeżymi ziołami. Równie dobra jest na gorąco, jak na zimno.