Mimo że za oknem jeszcze słońce (a w weekend ma być ponad 20C!), to jednak jesień już się zaczęła i nie ma co udawać, że sałata z lekkim dressingiem załatwi kwestię wyżywienia. Biryani, czyli ryż z warzywami w tej wersji to danie trochę perskie, trochę hinduskie – wariantów jest wiele. Nie upieram się, że poniższy przepis jest jedyny, ale uważam, że wychodzi całkiem nieźle.
Biryani, czyli ryż z warzywami – przepis
proporcje na 8-10 porcji
- 400g ryżu basmati
- 200g fasoli szparagowej
- duży brokuł
- 2 spore słodkie ziemniaki
- 3 łyżeczki pasty curry (czerwonej)
- 1 litr bulionu
- 2 łyżeczki gorczycy
- szczypta szafranu
- 50 g orzechów nerkowca
- sok z 1 cytryny
- łyżka oliwy
- garść kolendry
- sól
- pieprz
Najpierw wyjaśnienie dla osób odżywiających się według zasad diety South Beach: tak, ryż basmati jest OK w diecie South Beach, ma niższy IG niż normalny biały ryż.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, brokuł podzielić na różyczki (nieduże, na jeden kęs). Wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem, rozpostrzeć w płaskim naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika na około 15 minut.
Wyjąć naczynie z piekarnika – bulion powinien był się wchłonąć, a ryż stać się miękki.
Dodać sok z cytryny, orzechy nerkowca i kolendrę. Wymieszać.
Przepis powstał na podstawie tego, który znalazłam w BBC Good Food, ale wprowadziłam w nim pewne zmiany.
Taki ryż bardzo dobrze pasuje do kurczaka tikka masala, Ale jeśli nie masz czasu na robienie tej potrawy, zgrilluj kurczaka natartego pikantnymi przyprawami i podaj z jogurtem z miętą.
Related posts
4 Comments
Comments are closed.

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Bardzo lubie biryani, testowalam juz kilka wersji i kazda smakowala pysznie, wiec z ta pewnie nie byloby inaczej 🙂
Wygląda potężnie i sycąco. Dobrze, że na końcu wspomniałaś o kurczaku, bo inaczej zapytałabym Cię o dodatek mięsa. Mąż wybitnie mięsożerny jest… 😉
Maggie – bo to dobra potrawa 🙂
Poppy – wszystko można łączyć. Tikka masala podpowiedziałam, bo to mniej więcej te same smaki, ale ja lubię biryani bez dodatków, ew. z raitą (jogurt z ziołami, w uproszczeniu). Zasugeruj mężowi.
[…] podać go z indyjskim kurczakiem z wolnowaru, bo inspiracją dla ryżu z warzywami było indyjskie biryani. Nie uważam, żeby wyszło mi bardzo indyjskie, ale na pewno bardzo […]