Mimo że za oknem jeszcze słońce (a w weekend ma być ponad 20C!), to jednak jesień już się zaczęła i nie ma co udawać, że sałata z lekkim dressingiem załatwi kwestię wyżywienia. Biryani, czyli ryż z warzywami w tej wersji to danie trochę perskie, trochę hinduskie – wariantów jest wiele. Nie upieram się, że poniższy przepis jest jedyny, ale uważam, że wychodzi całkiem nieźle.

Biryani, czyli ryż z warzywami – przepis

proporcje na 8-10 porcji

  • 400g ryżu basmati
  • 200g fasoli szparagowej
  • duży brokuł
  • 2 spore słodkie ziemniaki
  • 3 łyżeczki pasty curry (czerwonej)
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • szczypta szafranu
  • 50 g orzechów nerkowca
  • sok z 1 cytryny
  • łyżka oliwy
  • garść kolendry
  • sól
  • pieprz

biryani czyli ryż z warzywami

Najpierw wyjaśnienie dla osób odżywiających się według zasad diety South Beach: tak, ryż basmati jest OK w diecie South Beach, ma niższy IG niż normalny biały ryż.

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, brokuł podzielić na różyczki (nieduże, na jeden kęs). Wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem, rozpostrzeć w płaskim naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika na około 15 minut. 
W tym czasie lekko podgrzać bulion, dodać do niego szafran, gorczycę i pastę curry.
Fasolę okroić z końcówek, podzielić na kawałki na jeden kęs.
Wyjąć z piekarnika warzywa, dodać do nich ryż i fasolę, zalać bulionem. Przykryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do piekarnika na 30 minut.
Po tym czasie wycisnąć sok z cytryny i posiekać kolendrę.

Wyjąć naczynie z piekarnika – bulion powinien był się wchłonąć, a ryż stać się miękki.

Dodać sok z cytryny, orzechy nerkowca i kolendrę. Wymieszać.

Przepis powstał na podstawie tego, który znalazłam w BBC Good Food, ale wprowadziłam w nim pewne zmiany.

Taki ryż bardzo dobrze pasuje do kurczaka tikka masala, Ale jeśli nie masz czasu na robienie tej potrawy, zgrilluj kurczaka natartego pikantnymi przyprawami i podaj z jogurtem z miętą.