Banalnie proste danie, doskonałe na gorące popołudnia, kiedy nikomu nie chce się stać przy kuchni godzinami. Jeśli podać chłodnik ogórkowy z grillowanymi krewetkami, staje się pełnowartościowym (a przy tym bardzo efektownym) posiłkiem.

Chłodnik ogórkowy – składniki

proporcje na 2 duże porcje lub na 4 małe (jeśli podajesz jeszcze drugie danie)

  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 2 ogórki
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki soku z limonek
  • sól
  • pieprz
  • 250 g krewetek (raczej większych, obranych, podgotowanych)

chlodnik ogorkowy

Chłodnik ogórkowy – przepis

Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek posiekać, dodać do ogórków. Dodać jogurt, wymieszać, doprawić sokiem z limonek, solą i pieprzem. Podzielić na porcje.

Krewetki grillować na patelni grillowej po 2-3 minuty, aż nie będą przezroczyste. Rozłożyć w miseczkach z porcjami zupy.

Jeśli zupa zostanie, można dodać czosnek i zrobić z niej w ten sposób sos do mięsa z grilla.

chlodnik ogorkowy