Makaron z sosem bolońskim to jedno z dań najbardziej lubianych przez wszystkich, szczególnie jeśli brać pod uwagę liczbę przepisów dostępnych w internecie. Nie jestem tutaj przesadnie przywiązana do tradycji, więc od razu uprzedzam: moja wersja to wariacja na temat. Choćby dlatego, że w przepisie nie pojawia się makaron – cukinia bolognese to danie dla wszystkich, którzy ograniczają węglowodany.

Cukinia bolognese

proporcje na 4 porcje

  • 3 średnie cukinie
  • 500g mielonego mięsa indyczego
  • średnia cebula
  • puszka pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • oliwa

Cukinię umyć, poszatkować tak, żeby powstały nitki (polecam do tego urządzenie Kyocera – o, takie). Odstawić w misce na bok.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, na to wrzucić cebulę, zeszklić, dodać mięso. Dusić, aż przestanie być różowe. Dodać pomidory i zioła, dusić około 20 minut na małym gazie, aż osiągnie pożądaną (gęstą) konsystencję. Doprawić.

Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić na to poszatkowaną cukinię. Dusić kilka minut – tyle, żeby nie była całkiem surowa.

Rozłożyć cukinię na talerzu, na to nałożyć odpowiednią ilość sosu. Posypać parmezanem.



GRATIS dostawa i zwrot!

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube0
Instagram5k