Faszerowany bakłażan to przepis kombinowany – o sosie pisałam w przepisie na spaghetti z sosem marinara, a o kulkach mięsnych – w przepisie na klasyczne lasagne. Do tego średniej wielkości bakłażan, trochę parmezanu i danie ze sporą ilością warzyw gotowe.

Faszerowany bakłażan – składniki

  • 1 bakłażan
  • 4 łyżki parmezanu
  • puszka pomidorów bez skóry
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • bazylia
  • 2 jajka
  • 1 kg mielonej, chudej wołowiny

Faszerowany bakłażan – przepis

Wołowinę zmieszać z 2 posiekanymi ząbkami czosnku, 2 jajkami i 2 łyżkami parmezanu.

Rozgrzać na patelni oliwę, z mięsa toczyć nieduże kulki (takie na raz), wrzucać i obsmażać. Nie trzeba bardzo długo, potem będą się dusić w sosie.

W niedużym garnku rozgrzać nieco oliwy i wrzucić na nią pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Dusić 2-3 minuty, po czym wlać pomidory, doprawić solą, wrzucić porwane liście bazylii. Dusić 15 minut, dodać na sam koniec kulki mięsne i dusić kolejne 5 minut.

Rozgrzać piekarnik do 150C.

Bakłażana przekroić na pół i łyżką do robienia kulek z owoców trochę go wydrążyć – na tyle, żeby coś się zmieściło, ale też żeby trochę miąższu zostało. To, co się wygrzebie, można posiekać i dorzucić do sosu albo wyrzucić całkiem. Jeśli dorzuciło się do sosu, to należy sos z tym dodatkiem dusić jeszcze około 5 minut.

Nabrać łyżkę sosu, rozprowadzić w naczyniu żaroodpornym. Do każdej z połówek bakłażana wrzucić kilka kulek mięsnych z sosem. Brzegi bakłażana, żeby nie wyschły na wiór, lekko spryskać oliwą (ewentualnie wylać łyżkę oliwy na spodek i posmarować pędzlem warzywo). Wstawić do piekarnika na 15 minut.

Po tym czasie wyjąć, posypać parmezanem, wstawić z powrotem na 5 minut.