Domowe pieczywo? Zawsze sądziłam, że to strasznie dużo zachodu. Ale któregoś dnia postanowiłam sprawdzić, jak to jest. I tak powstała focaccia z oliwkami i rozmarynem.
Focaccia z oliwkami i rozmarynem – składniki
proporcje na jedną sporą blachę
- 400 g mąki pełnoziarnistej
- 1 saszetka drożdży instant Dr Oetker
- 400 ml wody
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
- garść oliwek
- łyżeczka suszonego rozmarynu
Focaccia z oliwkami i rozmarynem – przepis
Zmieszać mąkę, sól, połowę oliwy i drożdże. Dodawać stopniowo wodę, mieszając (ja używam do tego widelca, bo nie lubię mieć obu rąk zajętych ciastem). Mieszać, aż zacznie się tworzyć coś w rodzaju ciasta. Teraz już trzeba ugniatać je oburącz, przez minutę czy dwie.
Przepis, z którego korzystałam, zaleca wyrabianie ciasta na naoliwionej powierzchni – ja podniosłam ciasto z miski, w której je wyrabiałam, wlałam tam resztę oliwy i na tym dalej wyrabiałam ciasto. W przepisie mowa o kilku minutach, ale tak naprawdę wystarczy znów minuta, góra dwie.
Następnie przykryłam ciasto ścierką i odstawiłam na jakieś pół godziny. Miało wyrosnąć, ale nie wyrosło jakoś dramatycznie – podejrzewam, że jednak mąka pełnoziarnista wymaga więcej zabiegów w tej materii.
Po tym czasie nastawiłam piekarnik na 200C, z termoobiegiem.
Do ciasta domieszałam rozmaryn i pokrojone w plasterki oliwki, rozmieszałam to, wyłożyłam dużą blachę papierem do pieczenia i wylałam na to ciasto. Rozciągnęłam je tak, żeby wypełniło blachę i znów – zgodnie z przepisem – odstawiłam na godzinę. Po tym czasie wstawiłam je do piekarnika na 20 minut – 10 na górnej, 10 na dolnej półce.
Podsumowując – dobrze sobie przygotować parę odcinków serialu do oglądania w międzyczasie, ale efekt jest wart czasu.
Related posts

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl