Domowe pieczywo? Zawsze sądziłam, że to strasznie dużo zachodu. Ale któregoś dnia postanowiłam sprawdzić, jak to jest. I tak powstała focaccia z oliwkami i rozmarynem. 

Focaccia z oliwkami i rozmarynem – składniki

proporcje na jedną sporą blachę

  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 saszetka drożdży instant Dr Oetker
  • 400 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • garść oliwek
  • łyżeczka suszonego rozmarynu

Focaccia z oliwkami i rozmarynem – przepis

Zmieszać mąkę, sól, połowę oliwy i drożdże. Dodawać stopniowo wodę, mieszając (ja używam do tego widelca, bo nie lubię mieć obu rąk zajętych ciastem). Mieszać, aż zacznie się tworzyć coś w rodzaju ciasta. Teraz już trzeba ugniatać je oburącz, przez minutę czy dwie.

Przepis, z którego korzystałam, zaleca wyrabianie ciasta na naoliwionej powierzchni – ja podniosłam ciasto z miski, w której je wyrabiałam, wlałam tam resztę oliwy i na tym dalej wyrabiałam ciasto. W przepisie mowa o kilku minutach, ale tak naprawdę wystarczy znów minuta, góra dwie.

Następnie przykryłam ciasto ścierką i odstawiłam na jakieś pół godziny. Miało wyrosnąć, ale nie wyrosło jakoś dramatycznie – podejrzewam, że jednak mąka pełnoziarnista wymaga więcej zabiegów w tej materii.

Po tym czasie nastawiłam piekarnik na 200C, z termoobiegiem.

Do ciasta domieszałam rozmaryn i pokrojone w plasterki oliwki, rozmieszałam to, wyłożyłam dużą blachę papierem do pieczenia i wylałam na to ciasto. Rozciągnęłam je tak, żeby wypełniło blachę i znów – zgodnie z przepisem – odstawiłam na godzinę. Po tym czasie wstawiłam je do piekarnika na 20 minut – 10 na górnej, 10 na dolnej półce.

Podsumowując – dobrze sobie przygotować parę odcinków serialu do oglądania w międzyczasie, ale efekt jest wart czasu.