Grillowany kurczak to danie, które można przygotować na kilkaset sposobów. Dziś u mnie grillowany kurczak po irańsku – takiego jeszcze nie znasz!

Co prawda sezon grillowy jeszcze przed nami, ale jeśli masz patelnię grillową albo nieduży grill elektryczny, to pewnie grillujesz cały rok. Jeśli nie masz tych urządzeń, grillowany kurczak po irańsku może stać się pieczonym kurczakiem po irańsku – wystarczy mu jakieś 15 minut w piekarniku nastawionym na 200C (z termoobiegiem).

Grillowany kurczak po irańsku – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 1 kg filetu z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 200 g jogurtu greckiego
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki wrzątku
  • sól
  • pieprz

Grillowany kurczak po irańsku – przepis

Szafran utrzyj na pyłek i zalej go wrzątkiem.

Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Zmieszaj ją z jogurtem, solą i pieprzem.

Kiedy wrzątek z szafranem wystygnie, dodaj go do jogurtu.

Filet z kurczaka oczyść z błon i tłuszczu, pokrój w paski.

Zmieszaj marynatę i kawałki kurczaka – najlepiej w plastikowym pojemniku na żywność albo w torbie z zapięciem strunowym. Odstaw na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki.

Rozgrzej grill (lub patelnię grillową). Jeśli masz grill elektryczny, lekko go natłuść.

Grilluj kawałki kurczaka, aż się zrumienią po obu stronach. Jeśli trochę cebuli przylepi się do kurczaka, to nie szkodzi.

Grillowany kurczak po irańsku – uwagi

To danie wymaga co najmniej 4 godzin marynowania. Najlepiej zamarynuj kurczaka na dzień wcześniej.

Szafran nadaje tu koloru i smaku – pod żadnym pozorem go nie pomijaj.

Podawaj na ciepło, najlepiej z sałatą. Grillowany kurczak po irańsku nie potrzebuje dodatkowych sosów, a już na pewno nie ketchupu. Na zdjęciu – sałata z pomidorem, ogórkiem i oliwkami w chili, lekko pikantna.

Jeśli podobał Ci się ten przepis, polecam też:

Kurczak po irańsku