Gulasz to sposób na wykorzystanie mniej ładnych kawałków mięsa. Mój przepis na gulasz z pomidorami i papryką wymaga co prawda marynowania mięsa, ale dzięki temu skraca się czas duszenia. Spróbujesz?

Gulasz z pomidorami i papryką – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 250 g mięsa wołowego
  • 1 pomidor
  • 2 łyżeczki płatków z papryki
  • 1+1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1+1 łyżka sosu Worcestershire
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula

Mięso pokroić w kostkę, skropić octem balsamicznym i sosem Worcestershire, odstawić na ok. godzinę. Po tym czasie na patelnię wrzucić cebulę, obsmażyć ją, dodać mięso, smażyć aż przestanie być różowe (około 15 minut). Następnie dodać resztę składników (i jeszcze trochę octu i sosu) i dusić ok. 20 minut.

Podawać z kaszą, makaronem, ciemnym chlebem.