Normalnie butter chicken to raczej skomplikowane i czasochłonne danie, ale wolnowar sprawia, że robi się (prawie) samo. Indyjski kurczak z wolnowaru nie jest bardzo ostry, więc polubią go nawet osoby, które nie przepadają za pikantnymi potrawami.
Indyjski kurczak z wolnowaru – przepis
proporcje na 8 porcji
- 1 kilogram fileta z kurczaka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 300 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 2 łyżki garam masala
- 30 g masła
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 4 ząbki czosnku
- 500 ml sosu pomidorowego (passata)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego (gęsty, z puszki lub słoika)
- 100 ml wody
- sól
- pieprz
Kurczaka pokroić w kawałki na jeden kęs, zmieszać sok z cytryny, sól i chili, zamarynować w tym kurczaka. Co najmniej na godzinę, najlepiej przez noc.
Następnego dnia zmieszać kurczaka z jogurtem, imbirem i garam masala, wrzucić do wolnowara.
Cebulę posiekać. Rozgrzać na patelni masło, podsmażyć cebulę, dodać posiekany czosnek, kolendrę i paprykę w proszku. Dodać do wolnowara.
Dolać pomidory i przecier, wymieszać. Dodać wodę TYLKO jeśli całość jest bardzo gęsta.
Ustawić wolnowar na “high” na 4-5 godzin. Po tym czasie sprawdzić, czy kurczak jest ugotowany – jeśli nie, przedłużyć czas o kolejną godzinę. Doprawić solą i pieprzem wedle potrzeby, podawać na ciepło.
Related posts
4 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
A co jak się nie ma wolnowaru? 🙂
Ugotować. Czyli zamiast ostatniego kroku – “dusić do miękkości”.
[…] Indyjski kurczak z wolnowaru […]
[…] unikasz mięsa w diecie, możesz dodać do niego cieciorkę albo fasolę. Możesz też podać go z indyjskim kurczakiem z wolnowaru, bo inspiracją dla ryżu z warzywami było indyjskie biryani. Nie uważam, żeby wyszło mi bardzo […]