Kurczak tikka masala nie jest daniem kuchni indyjskiej, wbrew obiegowej opinii i nazwie. To brytyjska wariacja na temat kuchni indyjskiej – i chociaż wymaga sporo czasu, to jest zdecydowanie daniem wartym zrobienia. Poddaje się mrożeniu, więc można od razu zrobić więcej.

Kurczak tikka masala
proporcje na 8 porcji

Uwaga – danie wymaga kilku godzin na marynowanie kurczaka. Weźcie to pod uwagę, planując gotowanie.

kurczak:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1,2 kg filetu z kurczaka

LUB zamiast wszystkich przypraw (poza imbirem!) mieszanka garam masala / tandoori masala, do kupienia w sklepach z żywnością regionalną. 

sos:

  • łyżeczka oliwy
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 4,5 łyżeczki garam masala / tandoori masala*
  • 1,5 łyżeczki chili
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200g śmietany jogurtowej 10% w temperaturze pokojowej

* Nazywa się to różnie, ale taki zestaw przypraw można kupić w wielu sklepach, nie tylko z żywnością danego kraju (ja kupiłam w Piotrze i Pawle).

Z uwagi na to, że przepis jest jednym z bardziej skomplikowanych tutaj, wprowadziłam lepszy (mam nadzieję) opis poszczególnych czynności.

1. pokroić kurczaka na kawałki na 1 kęs
2. wziąć imbir, obrać, utrzeć na tarce
3. dodać do jogurtu
4. dodać 2 łyżki przyprawy tandoori masala (albo te wszystkie przyprawy)
5. wymieszać 2 do 4
6. dodać kurczaka.

Po 4 godzinach

7. założyć rękawiczki.
8. ponadziewać kurczaka na patyki do szaszłyków
9. obsmażyć na patelni grillowej – ma być rumiany
10. wyjąć z lodówki śmietanę
11. odstawić kurczaka na bok
12. zalać patelnię, żeby nie zaschła (nie będzie już używana).

13. wziąć duży garnek
14. obrać i pokroić cebulę w kostkę
15. obrać i zetrzeć drugi kawałek imbiru
16. obrać, posiekać czosnek
17. rozgrzać 2 łyżki oliwy w garnku
18. wrzucić cebulę, imbir i czosnek
19. dodać 4 łyżeczki tandoori masala
20. dodać 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
21. zamieszać, podgrzewać minutę
22. dodać 2 puszki pomidorów
23. wsypać 1/2 łyżeczki soli
24. zagotować
25. zmniejszyć moc palnika do minimum
26. dusić 15 minut pod przykryciem
27. dodać śmietanę (tę co była w pkt 10)
28. dusić 5 minut
29. zdjąć z palnika
30. zmiksować blenderem na gładko
31. spróbować, w razie potrzeby doprawić
32. zdjąć kurczaka z patyków
33. wrzucić kurczaka do garnka
34. zamieszać
35. dusić 10 minut na gazie 1.
Danie można przybrać kolendrą.

Przepis pochodzi z magazynu Clean Eating.

Danie można podawać razem z ryżem biryani (który bardzo polecam).

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube5k
Instagram5k