Kurczak tikka masala nie jest daniem kuchni indyjskiej, wbrew obiegowej opinii i nazwie. To brytyjska wariacja na temat kuchni indyjskiej – i chociaż wymaga sporo czasu, to jest zdecydowanie daniem wartym zrobienia. Poddaje się mrożeniu, więc można od razu zrobić więcej.
Kurczak tikka masala
proporcje na 8 porcji
Uwaga – danie wymaga kilku godzin na marynowanie kurczaka. Weźcie to pod uwagę, planując gotowanie.
kurczak:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 1,5 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1,2 kg filetu z kurczaka
LUB zamiast wszystkich przypraw (poza imbirem!) mieszanka garam masala / tandoori masala, do kupienia w sklepach z żywnością regionalną.
sos:
- łyżeczka oliwy
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 4,5 łyżeczki garam masala / tandoori masala*
- 1,5 łyżeczki chili
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1/2 łyżeczki soli
- 200g śmietany jogurtowej 10% w temperaturze pokojowej
* Nazywa się to różnie, ale taki zestaw przypraw można kupić w wielu sklepach, nie tylko z żywnością danego kraju (ja kupiłam w Piotrze i Pawle).
Z uwagi na to, że przepis jest jednym z bardziej skomplikowanych tutaj, wprowadziłam lepszy (mam nadzieję) opis poszczególnych czynności.
1. pokroić kurczaka na kawałki na 1 kęs
2. wziąć imbir, obrać, utrzeć na tarce
3. dodać do jogurtu
4. dodać 2 łyżki przyprawy tandoori masala (albo te wszystkie przyprawy)
5. wymieszać 2 do 4
6. dodać kurczaka.
Po 4 godzinach
7. założyć rękawiczki.
8. ponadziewać kurczaka na patyki do szaszłyków
9. obsmażyć na patelni grillowej – ma być rumiany
10. wyjąć z lodówki śmietanę
11. odstawić kurczaka na bok
12. zalać patelnię, żeby nie zaschła (nie będzie już używana).
13. wziąć duży garnek
14. obrać i pokroić cebulę w kostkę
15. obrać i zetrzeć drugi kawałek imbiru
16. obrać, posiekać czosnek
17. rozgrzać 2 łyżki oliwy w garnku
18. wrzucić cebulę, imbir i czosnek
19. dodać 4 łyżeczki tandoori masala
20. dodać 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
21. zamieszać, podgrzewać minutę
22. dodać 2 puszki pomidorów
23. wsypać 1/2 łyżeczki soli
24. zagotować
25. zmniejszyć moc palnika do minimum
26. dusić 15 minut pod przykryciem
27. dodać śmietanę (tę co była w pkt 10)
28. dusić 5 minut
29. zdjąć z palnika
30. zmiksować blenderem na gładko
31. spróbować, w razie potrzeby doprawić
32. zdjąć kurczaka z patyków
33. wrzucić kurczaka do garnka
34. zamieszać
35. dusić 10 minut na gazie 1.
Danie można przybrać kolendrą.
Przepis pochodzi z magazynu Clean Eating.
Danie można podawać razem z ryżem biryani (który bardzo polecam).
Related posts
1 Comment
Comments are closed.

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Na ile porcji to jest przepis? przymierzam sie do produkcji, ale ponad kilogram kurczaka to strasznie duzo dla dwoch osob chyba 😉