Kuskus z warzywami można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, nie trzeba go podgrzewać, a najlepszy jest po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą. Zrób jeszcze dziś!

Jeśli nie masz pewności, jak się zdrowo odżywiać, jak bilansować posiłki albo jak gotować, jeśli masz ograniczenia w diecie, to polecam Ci książki Agnieszki Kopczyńskiej, autorki bloga Aga Ma Smaka i dietetyczki. Chcesz wiedzieć więcej? Kliknij w banner poniżej!

Kuskus z warzywami: składniki

proporcje na 4-6 porcji

  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 1 papryka lub 2 połówki papryki w różnych kolorach
  • 1 średni ogórek lub 2-3 małe
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Kuskus z warzywami: przepis

Kuskus zalać wrzątkiem, odstawić pod szczelnym przykryciem na 5 minut.

W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Pokroić w kostkę paprykę i ogórek, posiekać pietruszkę. Kiedy kuskus zmięknie, dosypać warzywa i pietruszkę, dolać sos, wymieszać.

Uwagi do przepisu

Kuskus z warzywami nie nadaje się do mrożenia, ale w lodówce wytrzyma 1-2 dni. Możesz dodać do niego grillowanego kurczaka, tuńczyka z puszki, podać go z mięsem na ciepło.

Tutaj podaję przepis na wersję podstawową, ale zachęcam Cię do wypróbowania arabskiej przyprawy ras al hanout. Łyżeczka (może trochę więcej) nadaje całości doskonałego smaku i aromatu! Tylko weź pod uwagę, że zwykle ta przyprawa zawiera sól, więc sama jej już nie dodawaj.

Ras al hanout to arabska mieszanka przypraw. Kupisz online w sklepie arabskie.pl Jeśli jesteś z Warszawy, polecam Ci wizytę w moim ulubionym sklepie arabskim – Cedros (przy restauracji Le Cedre, vis a vis miśków).

Jeśli podobał CI się ten przepis, polecam też:

Kuskus ze szpinakiem

Kuskus z pikantnym sosem jogurtowym

Zielony kuskus z fasolą

Pomidorowy kuskus