Lasagne ze szpinakiem jest nietrudne w przygotowaniu, nie zawiera składników nie do dostania. No i jest wege – jeśli ograniczasz mięso w diecie albo chcesz podjąć kogoś, kto go nie je, lasagne ze szpinakiem to dobry pomysł.

Lasagne ze szpinakiem: składniki

  • 1 opakowanie płatów lasagne
  • 2 opakowania szpinaku mrożonego (po 450 g)
  • 500 g sera białego
  • 100g parmezanu tartego
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2 cebule
  • pęczek pietruszki
  • bazylia
  • 100 g mozzarelli
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz

Lasagne ze szpinakiem: przepis

Proporcje odpowiednie dla naczynia ok. 23×29 cm.

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Naczynie żaroodporne spryskać oliwą.

Szpinak poddusić na patelni z posiekanym czosnkiem i pokrojoną w drobną kostkę cebulą, doprawić solą i pieprzem, odstawić z palnika.

W dużej misce zmieszać zgnieciony ser biały, parmezan, posiekaną pietruszkę i bazylię, jajka. Ja użyłam blendera, żeby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję.

Mozzarellę zetrzeć na tarce, zachować w osobnej miseczce.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć pierwszą warstwę płatów, pokryć połową szpinaku i połową mieszanki serowej. Przykryć drugą warstwą płatów, powtórzyć, przykryć trzecią warstwą płatów, posypać mozzarellą.

Piec 45 minut. Przed podaniem odstawić na 5 minut – lepiej się pokroi.

lasagne ze szpinakiem