Kiedy na straganach i w warzywniakach pojawia się bób, wszyscy wiedzą, że oto nadeszła najlepsza część roku. Będzie ciepło, kolorowo i smacznie. Makaron z bobem to danie trochę przypadkowe, ale wyszło świetnie – spróbuj!

Makaron z bobem, papryką i miętą – składniki

proporcje na 6 porcji

  • 200g makaronu
  • 150g bobu (jeśli ugotuje się za dużo, nie szkodzi, można zjeść z czymś innym albo przerobić na pesto z bobu)
  • 2 średnie papryki
  • 2 łyżki suszonej papryki w płatkach
  • garść liści mięty
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Makaron z bobem, papryką i miętą – przepis

Makaron gotujemy al dente.

Bób gotujemy do miękkości – ok. 20 minut. Następnie studzimy i obieramy z łupin.

Paprykę kroimy w kostkę.

Mieszamy makaron, bób, paprykę, dosypujemy płatki papryki, posiekane liście mięty, doprawiamy oliwą, solą i pieprzem.

Jemy na zimno.

Makaron z bobem, papryką i miętą to wymarzone danie do pracy – polecam zabrać je ze sobą w pudełku Appetit Black & Blum.