Grzyby są ciężkostrawne, ale raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić. Kurki lubię bardzo, więc makaron z kurkami przygotowałam z prawdziwą przyjemnością. To nie jest lekkie danie, nie ma tu wielu warzyw, ale jeśli podać je z sałatą, wszystko będzie OK.

Makaron z kurkami: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 200 g świeżych kurek
  • 1 średnia cebula
  • łyżka oliwy
  • 100g makaronu – u mnie pełnoziarniste spaghetti, ale jeśli wolisz, podaj inny kształt makaronu
  • 50g sera pleśniowego błękitnego

Makaron z kurkami: przepis

Grzyby umyć, oczyścić, większe pokroić w kawałki.

Na patelni podgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulę, dodać kurki. Dusić 5-7 minut, aż będą miękkie. Jeśli kurki puszczają wodę, trochę odparować.

W międzyczasie ugotować makaron.

Do kurek dodać pokrojony w kawałki ser, zamieszać aż się rozpuści.

Rozłożyć makaron na talerzach, polać sosem. Podawać na ciepło, od razu. Jeśli chcesz, makaron z kurkami możesz posypać świeżo posiekaną pietruszką lub koperkiem.

Jeśli podobał Ci się ten przepis, polecam też:

Polędwiczki z sosem kurkowym

Muszle makaronowe faszerowane kurkami

Makaron z brokułami i serem pleśniowym