Ugotowanie makaronu i dodanie do niego pesto ze słoika to banał. W dodatku brak tu białka i warzyw. Dlatego moje pesto wzbogaciłam. Pesto, kurczak, szpinak – ten zestaw ma wszystko, czego trzeba, a w dodatku jest smaczny i super efektowny!

Pesto, kurczak, szpinak – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 1 filet z kurczaka
  • 100 g pesto czerwonego
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • spray do smażenia
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego

Pesto, kurczak, szpinak – przepis

Kurczaka pokroić w kawałki na jeden kęs, mocno zrumienić w garnku spryskanym sprayem do smażenia.

Kiedy kurczak jest już rumiany, dodać pesto i makaron, wymieszać. Odstawić pod przykryciem.

Na patelni poddusić cebulę pokrojoną w piórka, dodać szpinak, mieszać aż zwiędnie, doprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie ugotować makaron, wymieszać z kurczakiem z pesto.

Podawać od razu.