Co prawda karnawał za nami, ale może wpadną do Was goście obejrzeć zdjęcia z wyjazdu na narty, może planujecie przyjęcie urodzinowe… a może po prostu lubicie awokado.

Przekąska z awokado jest też świetna na co dzień – zdrowe tłuszcze, dużo białka, dobry smak.

Przekąska z awokado – przepis

proporcje na 2 porcje (po 1/2 awokado dla każdego)

  • 1 awokado, miękkie
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (lub łososia w sosie własnym)
  • 1/2 średniej cebuli czerwonej
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka świeżej, siekanej kolendry
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Posiekać cebulę i kolendrę.

Odsączyć rybę, wymieszać z cebulą, kolendrą, oliwą i sokiem z limonki.

Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ (tak, żeby nie uszkodzić skóry – w niej będzie podana przekąska), posiekać go drobno lub ugnieść widelcem. Dodać do ryby.

Zmieszać, doprawić solą i pieprzem, nakładać do skórek awokado.