Zrobienie smacznej sałaty, która będzie pełnoprawnym posiłkiem, to żadna filozofia – wystarczy połączyć to, co i tak ma się w domu. Jeśli nie znasz kaparów, polecam – są lekko kwaskowate, słonawe, dodają wyrazu wielu daniom.

Sałata z tuńczykiem – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 100 g rukoli
  • kilkanaście pomidorów koktajlowych, idealnie w 2 kolorach
  • 2 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (160 g)
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki oliwa

Ugotować jajka na twardo (o tym, jak łatwo ugotować jajka na twardo, pisałam w blogu).

Zmiksować łyżkę kaparów z łyżką soku z limonki i łyżką oliwy. Rozłożyć rukolę, na niej pokrojonego w kawałki pomidora żółtego, tuńczyka, polać sosem i rozłożyć połówki pomidorów koktajlowych i ćwiartki jajek.