Tosty z awokado w tej właśnie wersji jadłam podczas wycieczki do Nowego Jorku. Nie ukrywam, że to jedno z moich ulubionych wspomnień stamtąd – a do restauracyjki, gdzie te tosty jadłam, wysyłam każdego znajomego, kto się tam wybiera. Mam nadzieję, że nadal robią to danie tak samo dobre.

Tosty z awokado – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 4 kawałki pełnoziarnistego, niezbyt kwaśnego chleba
  • 1 awokado, miękkie
  • 2 łyżki soku z limonki
  • łyżka płatków papryki
  • sól

Chleb wsadzić do tostera, podpiec do pożądanego stopnia zrumienienia.

Zmieszać płatki papryki i sok z limonki w miseczce.

Awokado przekroić, wydrążyć, obrać, każdą połowę rozsmarować na jednym toście.

Polać sokiem z płatkami, posypać solą.

Jeśli chcesz, możesz pokroić kromki chleba na mniejsze kawałki i podać tosty z awokado jako przystawkę.