Lubię sezon grillowy. Jeszcze zanim się zacznie, myślę o tym, co podam podczas tego czy innego spotkania. Dania z grilla mam opanowane, ale zanim przejdzie się do tego, zawsze warto podać przystawki. Dziś pomysł na przekąskę z awokado i kawiorem.

Wiosenna przekąska z awokado i kawiorem – przepis

proporcje na 6 porcji

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon ziarnistej
  • kilka rzodkiewek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka kawioru z łososia lub innego kawioru, który lubisz

Jajka ugotować na twardo (polecam ten łatwy sposób). Wystudzić. Posiekać w kostkę.

Awokado przekroić na pół, miąższ wyjąć, dodać do jajek, ugnieść.

Posiekać rzodkiewki w kostkę, dodać do awokado i jajek.

Doprawić majonezem, sokiem z cytryny, musztardą. Dobrze wymieszać.

Nakładać do awokado, do liści sałaty lub cykorii albo do niedużych miseczek. Każdą porcję ozdobić odrobiną kawioru z łososia.

Podawać na zimno.