Wołowina to dla wielu osób trudne w przygotowaniu mięso. Trzeba wiedzieć, jakie kupić, jak je przygotować, a czasem efekt jest poniżej oczekiwań. Wołowina z cukinią to danie, które łatwo przygotować nawet z wołowiny średniej jakości. W żadnym przypadku nie kupuj do niego polędwicy, szkoda mięsa. Ligawa czy inna, tańsza część, będzie tu w sam raz.

Wołowina z cukinią – przepis

proporcje na 8 porcji

  • 600 g wołowiny
  • 1 cukinie
  • 300 g pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka chili siekanego z oliwą (lub innej wersji chili, jakiej używasz)
  • 3 łyżki oliwy

wolowina z cukinia

Uwaga – ważnym elementem przygotowania potrawy jest marynowanie mięsa. Potrzebujesz co najmniej kilka godzin (a najlepiej całą noc), zanim zaczniesz gotować!

Wołowinę pokrój w paski. Zalej sosem sojowym, zamknij pojemnik i wstaw go do lodówki na kilka godzin (najchętniej na całą noc).

Po upływie czasu marynowania pokrój warzywa: cebulę w półplasterki, pieczarki w plasterki, paprykę w wąskie paski.

Weź dużą patelnię z pokrywką, rozgrzej połowę oliwy i smaż pieczarki do zrumienienia. Mają być złote, nie szare i zwiędłe. Po podsmażeniu zdejm je z patelni.

Wlej na patelnię resztę oliwy, dodaj wołowinę i cebulę, podsmażaj około 15 minut.

Dodaj cukinię i paprykę, wymieszaj, duś 15 minut pod przykryciem.

Dodaj pieczarki, przecier pomidorowy i chili, wymieszaj, duś 45 minut pod przykryciem.

Wołowina z cukinią najsmaczniejsza jest podana na ciepło z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.