Pieczona kofta z hummusem
Pisałam o tym, jak zrobić arabskie przyjęcie, wydawałam takie kolacje niejeden raz i w zasadzie mam stałe menu. Ale raz na jakiś czas chcę coś podmienić, coś zrobić inaczej – kiedyś np. sama zrobiłam faszerowane liście winogron (obiecuję kiedyś o tym opowiedzieć szerzej, ale jest…
Wegańska kaszanka, czyli foul medames
Absolutnie uwielbiam kaszankę. W moim sklepie osiedlowym co tydzień jest dostawa takiej świeżej, jeszcze ciepłej i niejeden raz szłam po jeden lub dwa kawałki. Mam też zawsze coś w zamrażarce – ale mam też przepis na danie, które smakuje bardzo podobnie do kaszanki, a jest…
Pasta z bakłażana – mutabal
Za każdym razem, kiedy jestem na Bliskim Wschodzie, zachwyca mnie to, że w dowolnym sklepie mogę za drobne (naprawdę drobne, kilka złotych) kupić świeżą pitę, świeżo zrobiony hummus i mutabal. To plus warzywa i mam gotowe śniadanie. Niestety, w Polsce to tak nie działa. Jasne,…
Kuskus z warzywami
Kuskus z warzywami można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, nie trzeba go podgrzewać, a najlepszy jest po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą. Zrób jeszcze dziś!
Grillowane bakłażany z ziołowym serkiem
Uwielbiam bakłażany. Za wygląd, za możliwość stworzenia z nich wielu potraw, za wszystko. Kiedy tylko zaczyna się sezon, myślę, co tu zrobić z nich dobrego. Grillowane bakłażany z ziołowym serkiem w zupełności wystarczą jako kompletne danie główne (no, może jeszcze chlebek do tego), ale możesz…
Faszerowane kwiaty cukinii – bez smażenia!
Może być tak, że u Majlertów tracę rozsądek i kupuję to, co mi się podoba a nie to, co mam na liście. Kwiaty cukinii są piękne – i jadalne, więc warto z nich korzystać, póki sezon trwa. Robiłam już omlet z kwiatami cukinii i jest…
Shawarma z kurczaka
Niejeden raz podchodziłam do zrobienia shawarmy z kurczaka – czyli pieczonego mięsa z przyprawami, aromatycznego, soczystego, doskonałego jako część arabskiego przyjęcia. Umiem zrobić bardzo dobrego kurczaka w sosie jogurtowym (czyli kurczaka shish taouk), umiem zrobić arabskie szaszłyki z kurczakiem, ale ta shawarma zawsze wychodziła mi…
Makaron z pomidorami i miętą
Lato nie sprzyja staniu przy garach, bo nawet jeśli ma się w domu klimatyzację (co jest absolutnym błogosławieństwem!), to nie ma się zwykle chęci na gęste, zawiesiste sosy. Ale też nie zawsze wystarczy sama sałata – i wtedy takie makarony, jak ten z pomidorami i…
Pieczone warzywa z serem labneh
Jak wpisać w Google “pieczone warzywa”, to wychodzą najcześciej pieczone warzywa z serem feta, ewentualnie z haloumi. To nie są złe rozwiązania – bardzo lubię jeden i drugi typ sera, ale tutaj chciałam osiągnąć coś innego. Pieczone warzywa z serem labneh to wymarzony dodatek do…
Dodatki do domu w stylu włoskim – wybieram jak dla siebie
Ostatnio nie szukam rzeczy do noszenia, tylko rzeczy do domu. Nie, nie przeprowadzam się donikąd, raczej optymalizuję moje zasoby i kupuję kolejne dodatki do domu – w stylu włoskim, śródziemnomorskim, marynistycznym… Nie mam niestety tyle miejsca, ile bym chciała (chociaż pracuję nad tym!) i nie…

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl