Przepisy

Karp pieczony w maśle z ziołami 

W Polsce zwykle je się karpia raz do roku. Jest kilka przepisów – karp smażony (moja ciotka robi do niego sos śmietanowy, MILION kalorii!), karp w galarecie, karp po żydowsku. Ale zwykle wszystkie je łączy białe mięso karpia – pół biedy, jeśli kupowanego już porcjowanego,…

Dom

Po co się ubezpieczać? 

Przyznaję, tytuł zrobiłam celowo taki – ale to dlatego, że wielokrotnie słyszałam, jak ktoś kwestionował konieczność „marnowania” pieniędzy na ubezpieczenia, takie czy inne. Uważam, że to właśnie bardzo sensowny sposób wydawania pieniędzy i opowiem Wam, dlaczego według mnie warto się ubezpieczać. Po co ubezpieczać samochód?…

Przepisy

Kapuśniak bez mięsa 

Najlepszą zarzutkę (bo tak się u mnie w domu mówiło na kapuśniak) gotowała babcia. Nigdy z przepisu, zawsze na oko, jak wyszło trochę więcej niż zakładała, to jedliśmy to przez 3 dni a nie 2. Moja mama, naukowiec, jeśli gotuje, to zawsze skrupulatnie, chociaż najchętniej…