Przy takiej pogodzie staram się jak najmniej stać w kuchni (chociaż w piątek robiłam pizzę – uff, jak gorąco!). Co mogę, podaję na zimno. Nawet makaron – i tak powstała sałatka makaronowa z karczochami.

Sałatka makaronowa z karczochami – przepis

proporcje na 4-6 porcji

  • 100 g makaronu pełnoziarnistego (np. pióra, ale mogą być też świderki, kolanka etc.)
  • 2 średnie pomidory
  • garść czarnych oliwek
  • 150 g karczochów (marynowanych w occie lub oliwie)
  • 150 g suszonych pomidorów w oliwie (polecam mój przepis na domowe suszone pomidory)
  • duża garść świeżej bazylii

Makaron ugotować al dente, odcedzić, ostudzić.

Pomidory pokroić w kostkę, suszone w paski, karczochy powinny być w sam raz na jeden kęs; jeśli nie będą, pokroić. Oliwki przekroić na pół. Dodać do makaronu, wymieszać.

Nie proponuję tu żadnego dressingu, bo oliwa z pomidorów i karczochów wymiesza się z sokiem pomidorów surowych. To powinno wystarczyć. Jeśli jednak masz karczochy w zalewie octowej lub suszone pomidory bez oliwy, proponuję oliwę z octem z czerwonego wina.

Bazylię pokroić w cienkie wstążki, posypać sałatkę.

Sałatka makaronowa z karczochami jest doskonała jako danie do pracy – spakuj porcję w pudełko na lunch i gotowe!