Nie namawiam, żeby od razu brać się za 25kg, jak zrobiłam to ja. Spróbuj najpierw kilka kilogramów (wyjdą pewnie 3 słoiki). Suszone pomidory własnej roboty nie wymagają wiele pracy ani specjalnych urządzeń. A są lepsze niż sklepowe, serio.

Suszone pomidory – przepis

  • pomidory podłużne
  • oliwa
  • sól
  • czosnek

Pomidory umyć, przeciąć na pół wzdłuż, lekko posypać solą. Ułożyć w naczyniu do pieczenia (metalowym, żaroodpornym lub na jednorazowej tacce aluminiowej), o tak:

Suszone pomidory

Piekarnik włączyć na termoobieg, na 100C lub na 120C, jeśli pomidory są duże i mięsiste.

Po jakichś 3 godzinach sprawdzić – część pomidorów już będzie gotowa, część potrzebuje jeszcze 30 do 60 minut.

Kiedy wszystkie pomidory są już gotowe, obrać czosnek, wrzucić po jednym ząbku do słoika. Ciasno ułożyć pomidory.

Wyłącz piekarnik i przestudź go.

W mikrofalówce podgrzać oliwę – nie musi być wrząca, ale musi być ciepła. Zalać zawartość słoika. Obejrzeć i zlikwidować pęcherzyki powietrza (nożem, patykiem do szaszłyków).

Każdy ze słoików pasteryzować na sucho w piekarniku: wstawić słoiki do piekarnika tak, żeby się nie stykały. Uruchomić piekarnik (ogrzewanie od góry i dołu, termoobieg, 120C) i po tym, jak osiągnie tę temperaturę, trzymać tam słoiki około 20 minut. Po tym czasie wyjąć, po przestudzeniu odstawić do spiżarni.

Uwaga: jeśli nie lubisz czosnku, możesz go nie dodawać, ale wtedy proponuję np. szalotkę albo gałązki rozmarynu.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube6k
Instagram5k