Ogórki marynowane w plasterkach to gotowy dodatek do kanapek. Już prawie koniec sezonu na przetwory, ale póki pogoda sprzyja i jest co kupić na targu, kupujcie i przetwarzajcie. Lepsze takie niż gotowe, bo wiadomo, co jest w środku.

Ogórki marynowane w plasterkach – składniki

proporcje na 6 słoików po 500 ml

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 cebule cukrowe
  • 1 papryka duża
  • 1 litr octu winnego białego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczka soli
  • 1 litr wody
  • garść suszonych papryczek peperoni
  • garść pieprzu (całego)

Ogórki marynowane w plasterkach – przepis

Ogórki pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki, paprykę w sporą kostkę.

Zagotować ocet z wodą, solą i cukrem, tak żeby powstał czysty płyn.

Do każdego słoika włożyć po łyżce papryki i 2 łyżki cebuli, wsypać po kilka ziarenek pieprzu i kilka papryczek, ciasno upakować plastry ogórków, zalać gorącą zalewą octową.

Zakręcić, odstawić do góry nogami do wystygnięcia.

Nie trzeba pasteryzować – skład zalewy uniemożliwia zepsucie się przetworów.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube
Instagram