Satay to rodzaj szaszłyków, z dowolnego w zasadzie mięsa, podawanego z sosem. Tutaj sos jest zarazem marynatą, dzięki czemu mięso nabierze orzechowego smaku. Satay z wieprzowiny jest o wiele bardziej efektowny niż kotlety, a jeśli masz wąski kawałek mięsa, tym lepiej będzie wyglądać.

Satay z wieprzowiny – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta płatków papryki
  • 70 dag chudego mięsa wieprzowego (schab, polędwiczki)

Satay z wieprzowiny – przepis

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Mięso pokroić w długie, wąskie paski.

Posiekać czosnek, zmieszać wszystkie składniki poza mięsem – sos ma być gęsty, ale płynny.

Zalać mięso trzema łyżkami sosu. Resztę zachować.

Mięso nabić na patyki do szaszłyków – wzdłuż, tak jak widać na zdjęciu.

Piec mięso po około 4-5 minut z każdej strony.

Podawać na ciepło, z sosem.