Bezmięsne, łatwe w przygotowaniu danie, w którym przemyca się naprawdę dużo warzyw. Ja przepadam za szpinakiem, ale jeśli wolisz, użyj rukoli. Makaron ze szpinakiem nie wygląda może oszałamiająco, ale jest bardzo smaczny.

Makaron ze szpinakiem i fetą – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 120 g makaronu pełnoziarnistego
  • 100 g szpinaku (świeżego)
  • 1 puszka pomidorów
  • 4-5 pomidorów suszonych
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżki oliwy (np. tej spod pomidorów suszonych)
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól (mało, bo feta słona)
  • pieprz

Makaron ugotuj w garnku nieco większym, niż wskazywałaby na to jego ilość.

Na patelni rozgrzej oliwę. Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż. Kiedy będą lekko złote, wrzuć szpinak. Kiedy już cały szpinak jest wiotki, wlej puszkę pomidorów i dorzuć posiekane (niezbyt drobno) pomidory suszone. Dopraw, wymieszaj.

Do tego czasu powinien się ugotować makaron. Odcedź na durszlaku, a następnie wrzuć do garnka z powrotem i zalej sosem z patelni. Włącz podgrzewanie na minimum, posiekaj fetę i domieszaj do garnka.

Makaron ze szpinakiem i fetą najlepszy jest na ciepło. Możesz zrobić dodatkową porcję i zabrać go do pracy następnego dnia.

Przepis pochodzi z serwisu Our Best Bites, pozwoliłam sobie usunąć z niego pieczarki i dodać pomidory suszone.