W Polsce zwykle je się karpia raz do roku. Jest kilka przepisów – karp smażony (moja ciotka robi do niego sos śmietanowy, MILION kalorii!), karp w galarecie, karp po żydowsku. Ale zwykle wszystkie je łączy białe mięso karpia – pół biedy, jeśli kupowanego już porcjowanego, gorzej, jeśli jeszcze z akwarium. To ostatnie rozwiązanie odradzam – jeśli argument o cierpieniu zwierzęcia do Ciebie nie przemawia, to może przemówi ten, że stres może powodować pogorszenie jakości mięsa.

Ale mięso karpia nie jest białe. Jest różowe, tak jak udo z kurczaka czy inne ciemne mięso drobiowe. Skąd to wiem? Pojechałam do Rudy Sułowskiej, gdzie mieszczą się Stawy Milickie, tam kupiłam karpia – już w filetach – i po raz pierwszy zobaczyłam, jak ta ryba może wyglądać przed obróbką. Próbowałam też filetu z karpia na miejscu – i jest kolosalna różnica między tym, co kupujemy w supermarketach a tym, co można kupić bezpośrednio u producenta.

karp pieczony w masle

Jeśli jesteś z Wrocławia lub okolic, to polecam Ci pojechać osobiście do sklepu Stawów Milickich albo poszukać go w lokalnych sklepach Carrefour. Niestety, karpia milickiego nie ma w Epi, nad czym ubolewam, bo to moje ulubione miejsce na zakupy spożywcze we Wrocławiu, ale mam nadzieję, że z czasem się pojawi. Bo uważam, że warto go jeść nie tylko na Boże Narodzenie!

No dobrze, bo robię z siebie Typową Blogerkę Kulinarną – wszyscy przyszli tu po przepis, a nie po moje przemyślenia. Zatem do dzieła:

Karp pieczony w maśle z ziołami: składniki

  • ok. 800 g filetu z karpia (ze skórą)
  • 50 g masła
  • garść świeżych ziół – patrz uwagi
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny – patrz uwagi

Karp pieczony w maśle z ziołami: przepis

Wyjmij z lodówki masło, przełóż do miseczki i zostaw na blacie na co najmniej 2 godziny, żeby zmiękło.

Rozgrzej piekarnik do 150C.

Karp w formie filetu nie ma raczej ości, ale przejrzyj go na wszelki wypadek – kilka niewielkich mogło się ostać. Podziel filety na porcje po ok. 200 g (albo mniejsze, jeśli chcesz to podać jako jedno z dań na kolacji).

Posiekaj zioła i dodaj do masła. Dopraw je solą i pieprzem.

Natrzyj karpia masłem.

Piecz w naczyniu żaroodpornym, około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości filetu.

karp pieczony w masle

Karp pieczony w maśle z ziołami: uwagi

Celowo nie napisałam, jakich ziół użyłam, bo tak naprawdę pasować będzie prawie wszystko. Pietruszka? Proszę bardzo. Koperek? Klasyczne połączenie. Mięta? Nietypowe, ale z odpowiednimi dodatkami będzie w sam raz. Oregano? Super. Użyj tego, co masz.

Mówiąc o dodatkach: ja podałam karpia z pieczonymi ziemniakami z czosnkiem i sosem kurkowym, ale to tylko jeden z pomysłów. Myślę, że doskonale pasowałyby tu kuskus perłowy i grillowane warzywa albo kasza pęczak i kiszona kapusta.

Sok z cytryny do tego dania musi być świeży, czyli te butelkowane wynalazki odpadają. Aha, i nie dodawaj go do całego półmiska – niech każdy z domowników doda go tyle, ile uzna za stosowne. Ja uwielbiam połączenie tłustej ryby z kwaśnym sokiem z cytryny, ale dla wielu osób nie jest to idealne.