Jest lato, jest sezon na owoce i warzywa. Sałatka z młodych ziemniaków to świetna propozycja na przyjęcie w ogrodzie – podaje się ją na zimno, więc można ją przygotować z wyprzedzeniem.

Sałatka z młodych ziemniaków – przepis

proporcje na 8 porcji

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2-3 plastry boczku
  • 2 + 1 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina

Ziemniaki umyć (nie obierać!), przekroić na pół lub na ćwiartki (w zależności od rozmiaru), ugotować w osolonej wodzie.

Boczek upiec w piekarniku (200C, w naczyniu żaroodpornym) lub na patelni grillowej – ma być chrupki i łatwy do połamania. Połamać na małe kawałki, odstawić.

Cebulę pokroić w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dusić cebulę do skarmelizowania (dłużej, niż będą się gotować ziemniaki).

W międzyczasie posiekać koperek, wymieszać z oliwą i octem winnym.

Przestudzić ugotowane, odcedzone ziemniaki i cebulę. Wymieszać, dodać sos i boczek. Odstawić na co najmniej 30 minut przed podaniem.

Podawać na zimno – sałatka z młodych ziemniaków nie potrzebuje podgrzewania.

W Diecie South Beach wskazane jest ograniczenie ziemniaków, ale to oznacza tyle, żeby jeść je sporadycznie a nie codziennie. Nie ma powodu odmawiać sobie młodych ziemniaków, ale warto pamiętać, że są inne dodatki do posiłków.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube
Instagram