Zawsze lubiłam gotować, planować, zaskakiwać Marka i znajomych czymś nowym. Teraz zaskakiwanie przyjaciół raczej odpada, bo ograniczamy kontakty towarzyskie, ale nadrabiam to na Skype i Whatsappie. Regularnie wysyłamy sobie ze znajomymi zdjęcia jedzenia – co kto ugotował, omawiamy, co kto planuje. Podczas niedawnej rozmowy na Skype z koleżanką, omawiałyśmy, co która ugotuje. Akurat nie miałam sprecyzowanego planu, co zrobić, a od niej usłyszałam, że będzie gotować risotto. Moje risotto ze szpinakiem, szalotką i szafranem jest wynikiem tej rozmowy. Wyszło świetne – bardzo Ci je polecam!

Risotto ze szpinakiem, szalotką i szafranem: składniki

proporcje na 4-6 porcji

  • 250 g ryżu arborio
  • 4 szalotki
  • 250 świeżego szpinaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 150 g tartego parmezanu (opcjonalnie też skórki od parmezanu)
  • 500 ml bulionu (polecam mój przepis na domowy bulion)
  • szczypta szafranu
  • kiełbasa chorizo – opcjonalnie

risotto ze szpinakiem szlotka i szafranem

Risotto ze szpinakiem, szalotką i szafranem: przepis

Obierz i pokrój szalotkę w plasterki, podsmażaj na oliwie (mały ogień!). Kiedy jest już lekko brązowa, dodaj do patelni ryż i podgrzewaj, aż lekko zbrązowieje. To najtrudniejsza część, bo jeśli zostawisz ryż samemu sobie, może się przypalić, czego nie chcesz.

Dolej do patelni trochę bulionu, zamieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż bulion odparuje.

W międzyczasie utrzyj w moździerzu szafran i zalej moździerz kilkoma łyżkami bulionu – tak, żeby zebrać całość szafranu. Dolej do patelni, wymieszaj, czekaj aż odparuje.

Jeśli masz skórki od parmezanu, to dobry moment na ich dodanie do patelni. Możesz je pokroić na mniejsze kawałki.

Kontynuuj dodawanie bulionu w miarę odparowywania.

W międzyczasie umyj i osusz szpinak, miej go pod ręką.

Jeśli używasz chorizo, podsmaż je w plastrach na osobnej patelni. Jeśli chcesz, możesz wytopiony tłuszcz z chorizo dodać do risotto.

Pod koniec, po dodaniu ostatniej porcji bulionu, dodaj do patelni starty parmezan i dobrze wymieszaj, a potem szpinak. Przykryj patelnię na 2 minuty, szpinak zwiędnie i łatwo będzie go wymieszać z resztą risotto.

Chorizo możesz domieszać do risotto na samym końcu albo podać osobno.

Risotto ze szpinakiem, szalotką i szafranem: uwagi

Najlepszą metodą obejścia się z szafranem jest utarcie go na pył w moździerzu, ale jeśli nie masz moździerza, zalej wrzątkiem nitki szafranu w miseczce. Też nadadzą daniu koloru.

Risotto najlepiej podawać świeże, na ciepło, ale jeśli coś zostanie, to możesz podać je na następny dzień. Podgrzewaj je na małym gazie na patelni, dolewaj po łyżce wody i mieszaj, aż odzyska kremową konsystencję.

Kupienie świeżego chorizo to wyzwanie, ale niezawodny Befsztyk Tastestore ma węgierską kiełbasę surową paprykową – polecam.

Polecam też moje inne przepisy na risotto:

Risotto z chorizo

Letnie risotto ze szparagami